Веяна скумрия

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k4
Веяна скумрия
Снимка: Аника Войт
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
30 мин.
Порции
6
"Запознайте се с тънкостите в приготвянето на веяна скумрия"

Необходими Продукти

  • скумрия - 2 броя
  • морска сол - 2 кг
  • дафинов лист
  • черен пипер на зърна
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започваме като изчистим добре рибите - вътрешностите, хрилете и съсирека по гръбнака, но запазвам главите.

Така почистените риби скумрия се подсушават старателно.

Следва обтриването със сол - хубаво отвътре и отвън, в коремчето, в хрилете.

Осолената риба се завива стегнато в стреч фолио, слага се в кутия и се прибира в хладилника за 3-4 дена.

Когато изкарате рибите, изчистете солта и ги облейте за кратко в студена вода. Подсушават се добре, за да не капят при веенето. Рибите се завързват за опашката и се оставят да се веят на студено място за още 3-4 дена.

Прибират се, режат се на тънки филийки и се нареждат в буркан, като между парчета се слага листо дафинов лист и зрънца черен пипер. Залейте буркан с леко загрято олио и приберете в хладилника.

Може да използвате за веяна скумрия както прясна, така и предварително размразена риба.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: