Начин на приготвяне
1 ч.ч. = 220 мл
Пресейте брашното в купа. Прибавете към него всички сухи съставки (сода, бакпулвер, ванилова захар, канела, джинджифил, индийско орехче). Разбъркайте ги добре.
В друг съд намачкайте тиквата, докато стане на пюре и прибавете меда. Може да ползвате варена или печена тиква.
Нарежете шоколада на дребни парченца.
В купа разбийте яйцата със захарта до образуване на гладък крем. Най-добре с миксер на високи обороти. Прибавете олиото и отново разбъркайте, колкото да се усвои от сместа.
След това сложете пюрето от тиква и прясното мляко. Разбъркайте.
Започнете да добавяте сухите съставки на няколко пъти.
Щом сместа стане хомогенна, отделете 1 ч.ч. Към нея прибавете 1 с.л. какао.
В останалата смес добавете нарязания на дребно шоколад и стафидите.
Намажете с малко олио форма за кекс. Може да ползвате както кръгла, така и правоъгълна форма. Ако не разполагате с такива, може и в тавичка.
Изсипете първо светлата смес. Върху нея сложете какаовата. С помощта на дървено шишче смесете внимателно двете смеси с няколко движения, колкото да се получат шарки.
Печете тиквения кекс на 170 градуса с вентилатор за около 50 минути до суха клечка. Ако печете в тава, времето за печене ще е по-кратко. Затова наблюдавайте и щом се запече, проверете с дървено шишче. Ако излиза сухо, вашият кекс е готов.
След изпичане оставете за няколко минути във формата, след което извадете кейка с пюре от тиква и охладете върху решетка. По желание поръсете с пудра захар.
Много ароматен и сочен сладкиш с тиква.
Да ви е сладко!