Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Бърза и пухкава содена питка

Бърза и пухкава содена питка

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
23/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1
"Питките се замесват не само с брашно, но също и с любов и нежност, за да станат наистина вкусни!"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 400 гр.
  • сода - 1 ч.л.
  • брашно - 750 гр
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • сол
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Киселото мляко се разбърква със содата, 2 ч. ч. брашно, слага се в тава и се прибавят бакпулвера, сол и захар.

Добавят се 3-4 с. л. олио към кипналото кисело мляко. Бърка се хубаво, като се прибавя още брашно, горе - долу около 1 пакет брашно е необходимо.

Изважда се от тавата и се меси до меко тесто върху набрашнена повърхност.

Слага се в намазнена тава, надупчва се с вилица и се слага в студена фурна. Фурната се загрява до 200 градуса, след което се намалява на 180. Пече се питката около 20 - 30 мин.

Отгоре содената питка се намазва с разбърканото яйце и се запича още няколко минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
533
421
34
211
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sunny Petkova
Sunny Petkova
Хубава питка, но само не е за Бъдни вечер. Иначе може да с я правите ден през ден.
27.12.2019 11:38
2
1
Polly Krushkova
Polly Krushkova
Здравейте.. Може и аз да съм малко глупава, но искам да попитам киселото мляко и содата отделно от брашното, бакплувера, солта и захарта ли се бъркат или заедно. За първи път ще правя питката :)
23.12.2018 10:33
14
12
Потребител#222953
Потребител#222953
Чудесна стана!
12.12.2018 19:53
2
3
Яница Николова
Яница Николова
Чудесна!
03.06.2018 13:02
1
Bobby Ilieva
Bobby Ilieva
Хубава рецепта! Благодаря!
04.02.2018 13:36
Michaela Berova
Michaela Berova
Много добре се получава, благодаря!
20.11.2017 17:44
2
1
Телдора
Телдора
Питката която напрамих приличаше до сушт като тази.
31.03.2015 07:03
15
7
Жана
Жана
Миналата Коледа направих питката о тази рецепта ,но за да бухне по свое желание сложих повечко сода ,стана точно като на снимката.Благодаря за рецептата.Весели празници.
24.12.2014 17:37
7
4
Кольо Филев
Кольо Филев
Фичето; - Всичко е добре ,не се надигна толкова много както на снимката показана на сайта.И все пак благодаря.
10.02.2014 14:31
8
4
Снежанка
Снежанка
Не смятам, че содена питка трябва да се прави само за Бъдни вечер. И ние диабетиците трябва да се поглезим с нещо вкусно...
12.01.2014 17:53
6
3
Арнаудова
Арнаудова
Много лош сценарий!
10.01.2014 14:04
10
14
Ина
Ина
правя я за трети път, мерси за хубавата рецепта!
09.10.2013 18:19
11
Стефанова
Стефанова
То , добри отзиви, но в продуктите не пише , че се слага захар. И все пак вие сложихте ли захар, за да се получи това, което виждаме на снимката?
08.09.2013 13:16
41
6
Карина
Карина
Много хубава питка! Благодаря за рецептата, наистина става бързо и е пухкава!
17.08.2013 17:44
3
2
Илияна Апостолова
Илияна Апостолова
Според мен е да се получи нещо като втасване.
05.06.2013 11:50
3
Иглика
Иглика
Само това за студената фурна не го разбрах
05.06.2013 10:28
10
3
Ina
Ina
аз я правя за 5ти път. Стана много хубава.
мерси за рецептата!
25.05.2013 14:23
2
анонимен
анонимен
На мен пък въобще не ми се получи стана много тънка и не беше вкусна въобще.
27.02.2013 19:17
1
1
Покажи всички подкоментари
Мина
Мина
Да, стана перфектно!
17.01.2013 21:25
1
1
Силвия
Силвия
Трапезата за бъдни вечер е само постна! Не се използват продукти от животински произход, дори и мая! Весели празници!
24.12.2011 11:52
3
2
1
Покажи всички подкоментари