Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Бърза и пухкава содена питка

Бърза и пухкава содена питка

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
1
"Питките се замесват не само с брашно, но също и с любов и нежност, за да станат наистина вкусни!"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 400 гр.
  • сода - 1 ч.л.
  • брашно - 750 гр
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • сол
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Киселото мляко се разбърква със содата, 2 ч. ч. брашно, слага се в тава и се прибавят бакпулвера, сол и захар.

Добавят се 3-4 с. л. олио към кипналото кисело мляко. Бърка се хубаво, като се прибавя още брашно, горе - долу около 1 пакет брашно е необходимо.

Изважда се от тавата и се меси до меко тесто върху набрашнена повърхност.

Слага се в намазнена тава, надупчва се с вилица и се слага в студена фурна. Фурната се загрява до 200 градуса, след което се намалява на 180. Пече се питката около 20 - 30 мин.

Отгоре содената питка се намазва с разбърканото яйце и се запича още няколко минути.

Ако рецептата ти харесва, опитай и содената питка с газирана вода или другите ни постни питки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
533
421
34
211
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мина
Мина
Да, стана перфектно!
17.01.2013 21:25
1
1
Силвия
Силвия
Трапезата за бъдни вечер е само постна! Не се използват продукти от животински произход, дори и мая! Весели празници!
24.12.2011 11:52
3
2
1
Покажи всички подкоментари