Начин на приготвяне
От продуктите за бишкотите се омесва меко тесто и се оставя да втаса до удвояване на обема.
Втасалото тесто се разделя на 4 топки, всяка се разточва на кора с дебелина около 1/2 сантиметър и се изрязват форми, наподобяващи бишкоти, с дължина, колкото е рингът на тавата, в която ще се сглобява солената торта.
Оставят се да се отпуснат, докато започнат да засъхват отгоре. Изпичат се на включен вентилатор на 160 градуса, докато леко се зачервят.
Намазват се отгоре с жълтък и се допичат още няколко минути до леко зачервяване.
Оставят се да изстинат непокрити, за да не омекнат, а да бъдат хрупкави.
Картофите се изчистват, обелват и сваряват. Намачкват се на пюре, посоляват се с 1 ч.л. сол, прибавят се към тях сушените зеленчуци и маслото и се объркват хубаво.
Едното пакетче крема сирене се смесва с нарязаните на ситно кисели краставички.
Сварените яйца се настъргват на едро ренде, объркват се с майонезата, 1 ч.л. сол и белия пипер.
Другото пакетче крема сирене се смесва с топеното сирене и магданоза.
В тава с откопчаващ се ринг, намазана с олио, най-отдолу се нарежда картофеното пюре, като се притиска хубаво към дъното.
Нарежда се половината от мортаделата, следва крема сиренето с киселите краставички, останалата част от мортаделата и яйцата с майонеза.
Оставя се в хладилника, покрито със свежо фолио, за няколко часа да стегне.
Изважда се солената шарлота, откопчава се рингът, прехвърля се в чиния и отстрани се нареждат домашните бишкоти.
Отгоре се шприцоват розички от сместа от крема сирене, топено сирене и магданоз.
Завързва се с панделка.