Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пилешко месо»Крехък цял петел на фурна

Крехък цял петел на фурна

Румяна СтояноваРумяна Стоянова
Помощник Готвач
865773487861
Крехък цял петел на фурна
Снимка: Румяна Стоянова
2 / 5
23/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
240 мин.
Порции
4
"Петел на фурна за гладни гости, които обичат вкусната храна"

Необходими Продукти

  • петел - около 2.50 кг
  • бульон - 1.3 л
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • червен пипер - сладък на вкус + лют
  • майорана - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и почистваме петела добре. Слагаме го да заври /на 7 степен от 9/ в тенджера със 1.3-1, 5 л вода и покриваме петела, доколкото е възможно, но не чак догоре, защото като започне да ври, ще пръска.

При мен крачетата му излезнаха от тенджерката малко, затова като го варих 30 мин, го обърнах и го варих още 30 и от другата страна :) Общо час варене.

След което го прехвърляме в голяма тава - задължително с капак, прехвърляме и бульона 1.3 л в тавата. Овкусяваме петела със подправките на вкус от всички страни. Изчакайте малко да изстине, за да не ни пари. Може да си добавите подправка по ваш вкус, която аз не съм ползвала.

Печем на умерена фурна, може и да не е предварително загрята, на 200-210 градуса за 2 часа 30 мин. Като мине час и половина, отваряме и го обръщаме на другата страна, за да не се запече прекалено, но ако обичате по запечено, може и след като минат два часа, тогава да го обърнете.

Изключваме фурната след 2 часа 30 мин и оставяме още 10-15 минутки във фурната. Изваждаме тавата и не отваряме капака, оставяме да се задуши извън фурната още 15минутки.

И така - времето на печения петел в тавата е около 3 часа. Получи се невероятно крехко месце от петел, кокалът му се отделяше сам.

По желание сервираме целия петел на фурна с бульон върху него.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: