Проволоне с песто россо на фурна

25/01/2020
"Проволоне с песто россо на фурна - това не е обикновено сирене, а празник на трапезата "
Приготвяне10 мин.
Готвене12 мин.
Общо22 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 332
  • Преглеждания за месеца176
  • Преглеждания за седмицата3
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе песто, като накиснете във вода сушени домати, за да се хидратират добре. Според различните марки необходимото време за хидратиране варира поради различните степени на изсушаване на зеленчука. Сами ще прецените кога са готови, а може и директно да ползвате от консервираните в бурканче със зехтин, които са за директна консумация.

Сложете всички продукти за песто россо в блендер - без пармезана и половината зехтин. Пуснете да се смелят на средни обороти, не да стават на много гладка каша. Добавете постепенно и останалия зехтин, а накрая фино настъргания пармезан и разбъркайте. Ако сместа е гъста, налейте още малко зехтин и лимонов сок, без да прекалявате с него, за да не киселее много.

На дъното на малки керамични или глинени съдчета, с приблизителен диаметър като на сиренето, сложете от пестото, положете плочката Проволоне и отгоре поръсете с много малко зехтин и накълцания зелен или див лук. От него заделете да има и свеж за поръсване накрая, по желание.

Печете на 200 градуса, докато сиренето се разтопи и започне да хваща коричка.

Поднесете с още от пестото и топли препечени филийки!

Проволоне с песто россо на фурна - уникално печено сирене, което може да превърне всеки ден в празник!

Добър апетит!

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Йорданка Ковачева
Пропуснала съм да напиша, че поръсих проволонето и с малко прясно смлян черен пипер, но това е по желание.
Песто россо се приготвя основно с босилек, но той не е основата му, както при песто дженовезе. Основата на песто россо са доматите, както се досещате и те могат да бъдат не само сушени, а дори и пресни черита в някои варианти. По важното е, че искам да уточня, че използвах риган за моето песто поради причината, че тази подправка най- много върви на Проволоне.
0
0