Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фокача»Фокача Проволоне

Фокача Проволоне

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Фокача Проволоне
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 13с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Италианска кулинарна магия в кухнята"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 100 мл
  • зехтин - 3 с.л.
  • мая - 22 г прясна
  • сол - 2 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • проволоне - 150 г
  • едра сол - за поръсване
  • риган - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в леко затопленото прясно мляко. Оставете да се активира около 7-8 минути.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче. Сипете в него зехтина, солта, втасалата мая и затоплената, но не гореща вода. Замесете еластично, нелепнещо тесто и го оставете да втаса до удвояване на обема му за около 40-50 минути.

Втасалото тесто разделете на две равни части. Разточете една тънка обла кора от първата половинка тесто и върху нея разпределете тънки парченца сирене Проволоне. Поръсете с риган (аз ползвах Проволоне, което си беше овкусено с риган, затова не поръсвах допълнително).

Разточете и втората половина тесто на кора със същата дебелина и покрийте първата, като завиете и прищипвате леко краищата, за да се запечата.

На повърхността направете дупчици с пръст, без да пробивате тестото, а просто леко да хлътне и така да се придаде типичния вид за фокача. Поръсете с едра люспеста сол и още риган по желание.

Оставете да почине още 20-30 минути ма топло и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до лек златист загар - около 20-25 минути.

Поднесете леко топла, за да е меко и разтегливо Проволонето във вътрешността на фокачата.

Фокачата Проволоне е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Петрова
Росица Петрова
Голяма вкусотийка!
24.02.2018 16:41
1
1
Покажи всички подкоментари