Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Картофи»Пълнени картофки Мишлета

Пълнени картофки Мишлета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пълнени картофки Мишлета
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
30/01/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4
"Създайте весело настроение на трапезата с пълнени картофки Мишлета"

Необходими Продукти

  • картофи - 4 бр. средни (около 250 г всеки)
  • пармезан - 70 г
  • прясно мляко - 60 мл
  • краве масло - 30 г меко
  • бекон - 100 г (или шунка)
  • зехтин - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • сол - 1 щипка или на вкус
  • Украса
  • целина - 1/2 стрък, стеблена ( за опашки)
  • репички - 2 - 3 бр. (за уши и нослета)
  • маслини - 2 бр. (за очи и носле) черни
  • див лук - около 8 стръкчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се сваряват или сготвят на пара, без да се белят. Охлаждат се леко под течаща вода и от всеки се отрязва надлъжно капаче с дебелина около 1 см.

Капачетата се обелват и слагат в купа, а другата част от картофа се издълбава с лъжичка, така че да останат стени с приблизително 1 см дебелина.

Издълбаната вътрешност се слага при капачетата, добавя се маслото, млякото, черният пипер и солта и всичко се намачква на пюре. Ако се приготвя за деца, черният пипер може да се избегне.

Слага се беконът или шунката на малки парченца и пармезанът - фино настърган или смлян на прах (заделят се 10 г от него). Разбърква се хубаво.

С тази плънка се напълват картофките, така че да стоят издути, а не равни. Поръсват се с 10-те грама пармезан и се слагат в тавичка намазнена с лъжица зехтин.

Пълнените картофи се пекат около 12 минути на 220 градуса, по възможност с включен грил. Трябва да станат леко златисти отгоре и да хванат коричка.

От изброените за украсата продукти се режат ушички (тънки кръгчета репичка), нослета пак от репичка, може и от чери домати, като се забождат с клечка за зъби, а под тях се мушкат стръкчета див лук за мустачки.

От маслините се оформят и поставят очички (оформям понякога и нослета и от тях), а от целината се режат и забождат тънки опашки.

Очарователните пълнени картофки Мишлета се поднасят веднага.

Да ви е забавно и вкусно! :)

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Много сте мили момичета! Благодаря ви:)
Наистина са големи сладурчета тези мишлета и ми беше чак жал да ги похапна :))
30.01.2020 13:26
1
Аника Войт
Аника Войт
Няма как да пропусна и аз да те поздравя. Много сладки и вкусни изглеждат.
30.01.2020 13:24
1
Н.Акифова
Н.Акифова
Много са хубави. Браво за креативноста.
30.01.2020 10:46
1
Иивинка
Иивинка
Много сладки мишленца :)
30.01.2020 09:45
1