Начин на приготвяне
Картофите се сваряват или сготвят на пара, без да се белят. Охлаждат се леко под течаща вода и от всеки се отрязва надлъжно капаче с дебелина около 1 см.
Капачетата се обелват и слагат в купа, а другата част от картофа се издълбава с лъжичка, така че да останат стени с приблизително 1 см дебелина.
Издълбаната вътрешност се слага при капачетата, добавя се маслото, млякото, черният пипер и солта и всичко се намачква на пюре. Ако се приготвя за деца, черният пипер може да се избегне.
Слага се беконът или шунката на малки парченца и пармезанът - фино настърган или смлян на прах (заделят се 10 г от него). Разбърква се хубаво.
С тази плънка се напълват картофките, така че да стоят издути, а не равни. Поръсват се с 10-те грама пармезан и се слагат в тавичка намазнена с лъжица зехтин.
Пълнените картофи се пекат около 12 минути на 220 градуса, по възможност с включен грил. Трябва да станат леко златисти отгоре и да хванат коричка.
От изброените за украсата продукти се режат ушички (тънки кръгчета репичка), нослета пак от репичка, може и от чери домати, като се забождат с клечка за зъби, а под тях се мушкат стръкчета див лук за мустачки.
От маслините се оформят и поставят очички (оформям понякога и нослета и от тях), а от целината се режат и забождат тънки опашки.
Очарователните пълнени картофки Мишлета се поднасят веднага.
Да ви е забавно и вкусно! :)
Коментари
Наистина са големи сладурчета тези мишлета и ми беше чак жал да ги похапна :))