Начин на приготвяне
Разтворете меда и маята в леко затоплената вода и разбъркайте. Оставете да шупне за 5 минути.
Пресейте брашното, смесете със солта и направете кладенче, в което сипете шупналата мая, мъничко олио и слънчогледовите семки - накълцани.
Замесете меко и добре хидратирано тесто. В началото ще лепне, защото водата е повече, но при по-дълго месене, поне 5 минути, ще придобие еластичност. Намазнявайте ръцете си, за да предотвратите лепненето, или ползвайте миксер с приставки за тесто (в този случай месете само 3-4 минути). При нужда добавете и малко брашно, но не прекалявайте.
Оформете продълговато хлебче и го сложете в намазнена висока форма, от стандартните за кекс с правоъгълни размери.
Оставете хляба да втаса и бухне за 40-50 минути.
Поръсете хляба със още слънчогледово семе и малко брашно и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 25 минути или до златист загар на коричката.
Извадете от формата белия хляб със слънчогледови семки, сложете да изстива върху решетка и нарежете на вашата трапеза.
Добър апетит!
Коментари