Начин на приготвяне
Запържете скълцаните лук и чесън за плънката в зехтин с малко масло. Добавете каймата и запържете с нея, като бъркате непрекъснато. Снемете от огъня, овкусете със сол и пипер, скълцаната на ситно зелена люта чушка и кедровите ядки.
Предварително накиснете булгура в 3 ч.ч. гореща вода, докато набъбне.
В кухненски процесор смесете каймата, лука, канелата, кимиона, индийското орехче и счукания бахар. Пасирайте, докато сместа се хомогенизира, а след това прибавете водата, ментата, сол и пипер - трябва да се получи консистенция на каша.
Отцедете булгура и го смесете с каймата. Разпределете половината от тази смес в намазнена правоъгълна тава, върху нея разстелете плънката и след това завършете с останалата част от каймата с булгура.
С помощта на нож оформете ромбове по повърхността на ястието подобно на баклава. Пъхнете по една кедрова ядка във всяко парче, залейте със зехтин и пъхнете да се пече в предварително загряна на 180 градуса фурна за около 45 минути.
За соса скълцайте зеленчуците и подправките и объркайте всички продукти.
Поднесете ястието със сос от кисело мляко краставица.