Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Парти кюфтенца»Парти рибни кюфтенца в сос от бяло вино

Парти рибни кюфтенца в сос от бяло вино

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Парти рибни кюфтенца в сос от бяло вино
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
10
"Още утре организираме едно страхотно парти, защото имаме мини рибни кюфтенца за впечатляване на гости"

Необходими Продукти

  • За кюфтенца
  • бяла риба - 300 г Мерлуза или др. филета без кожа
  • хляб - 80 г среда
  • прясно мляко - 150 мл.
  • чесън - 1 скилидка
  • магданоз - 1 стрък, листата
  • лук - 100 г
  • зехтин - 25 г
  • яйцa - 1 бр.
  • бяло вино - 25 г
  • черен пипер - 1 - 2 щипки
  • сол - 1 - 2 щипки
  • брашно - за овалване
  • олио - за пържене
  • Сос
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - 2 стръка
  • кайенски пипер - 1 сухо чушле
  • лук - 100 г
  • зехтин - 75 г
  • брашно - 30 г
  • бяло вино - 80 мл
  • рибен бульон - 420 - 450 мл горещ
  • сол - 1 ч.л.
  • Още
  • клечки за набождане на кюфтенцата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От бялата риба смелете кайма. Много внимавайте филетата да са добре почистени от кости. Може да комбинирате рибната кайма с малко рулца от раци - също смлени. Каймата не трябва да има вид на каша, а да е малко по-едра.

Накиснете хлебната среда в млякото. Докато се накисва, запържете в зехтина лука, накълцан на дребно за 8 минути. Дръпнете от огъня и оставете да изстине.

Към каймата от риба сложете изстискания хляб, млякото което е останало не се ползва.

Сипете лука и чесъна с магданоза накълцани на ситно и чукнете яйцето. Подправете със солта и пипера.

Налейте и бялото вино (25 г), като слагате почти капка по капка, докато консистенцията стане подходяща за оформяне на кюфтенца, след като омесите хубаво.

С леко намазнени длани формирайте топчета, овалвайте в брашно изтръсквайки излишното количество и пържете кюфтетата до златисто в сгорещено на умерен огън олио.

Готовите рибни кюфтенца изваждайте върху кухненска хартия, за да се поеме излишната мазнина.

За соса нарежете лука, магданоза и чесъна и запържете в зехтина с натрошеното люто чушле. Сипете брашното и бъркайте 1-2 минути, след което налейте виното и горещия бульон при непрестанно разбъркване, за да се получи гладък сос. Варете до желаната гъстота - поне 10 минути.

Няколко минути преди да е готов сосът, сложете в него кюфтенцата, за да се напоят и омекнат.

Сервирайте парти рибните кюфтенцата на клечки и полейте от ароматния сос от бяло вино.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Иивинка
Иивинка
Въпреки,че не съм привърженик на рибата,така ми се прииска да ги пробвам. :) Страхотно изглеждат поздрави Дани!
02.02.2020 11:43
1