Начин на приготвяне
Взимаме един тиган, слагаме 1 с.л. масло вътре и прибавяме нарязаните на много малки купчета морков, задушаваме ги, докато омекнат малко.
Прибавяме тиквата, която е нарязана на малки кубечета, и праза - задушаваме ги добре всички зеленчуци и ги заделяме на страни.
В друг тиган добавяме пак 1 с.л. и ориз арборио (специален ориз за ризото) и запържваме за малко, след което постепенно прибавяме по един черпак от бульона и бъркаме.
След като поеме оризът бульона, добавяме следващия черпак. Прибавяме и задушените зеленчуци при полунабъбналия ориз и разбъркваме добре и прибавяме последния черпак бульон.
Чакаме да поеме целия бульон оризът и да набъбне, без да се разваля текстурата и да се разваля, защото оризът за ризото трябва да остане леко твърдичък.
Накрая посоляваме приготвеното ризото, поръсваме с бял пипер и за завършек рендосваме пармезан отгоре на нашето ризото с тиква.
Коментари