Начин на приготвяне
Първо се задушава лукът в малко мазнина и вода до омекване. Оставя се настрана да се охлажда.
Замесваме еластично, гладко тесто за баница от пресятото брашно, в което се прави кладенче, в него се слагат олиото, захарта, солта и оцетът. Меси се, като прибавя вода, ако е сухо, или брашно, ако е лепкаво. Тестото се меси поне 15 минути.
За тази домашна вита баница се разделя се на 5 топки, всяка се разточва на малка питка с диаметър около 15 см. Намазват се обилно с мазнина, завиват се със стреч или кърпа и се оставят да отпочинат 30 мин.
После започваме дърпането на корите за баница. Аз го правя на мушама, може да го правите и на памучна покривка. Намаслявам масата и започвам да раздърпвам първата питка между ръцете, като я въртя.
После я слагам на масата и започвам да изтеглям тестото с ръка под кората от центъра към ръба и така, докато не си видя кристално ясно шарките на мушамата.
Изрязвам краищата на кората, поръсвам с олио, натрошено сирене и задушен праз.
Навивам кората, слагам всякоя от рулата за дърпана баница в намаслена тава и когато е готова вкусната баница, пека около 40 минути на 200 градуса.
Разкошна дърпана баница с праз лук и сирене.