Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Дърпана баница с праз лук и сирене

Дърпана баница с праз лук и сирене

Доня ПерфектаДоня Перфекта
Новак
1314232
Дърпана баница с праз лук и сирене4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Много обичаме дърпана баница, а тази е наистина превъзходна"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • вода - около 350 мл хладка
  • олио - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • праз лук - 4 - 5 стръка по - дебели
  • сирене - 400 г
  • олио - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се задушава лукът в малко мазнина и вода до омекване. Оставя се настрана да се охлажда.

Замесваме еластично, гладко тесто за баница от пресятото брашно, в което се прави кладенче, в него се слагат олиото, захарта, солта и оцетът. Меси се, като прибавя вода, ако е сухо, или брашно, ако е лепкаво. Тестото се меси поне 15 минути.

За тази домашна вита баница се разделя се на 5 топки, всяка се разточва на малка питка с диаметър около 15 см. Намазват се обилно с мазнина, завиват се със стреч или кърпа и се оставят да отпочинат 30 мин.

После започваме дърпането на корите за баница. Аз го правя на мушама, може да го правите и на памучна покривка. Намаслявам масата и започвам да раздърпвам първата питка между ръцете, като я въртя.

После я слагам на масата и започвам да изтеглям тестото с ръка под кората от центъра към ръба и така, докато не си видя кристално ясно шарките на мушамата.

Изрязвам краищата на кората, поръсвам с олио, натрошено сирене и задушен праз.

Навивам кората, слагам всякоя от рулата за дърпана баница в намаслена тава и когато е готова вкусната баница, пека около 40 минути на 200 градуса.

Разкошна дърпана баница с праз лук и сирене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: