Начин на приготвяне
Маята се натрошава в 100 мл топло прясно мляко с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставя се да бухне и с останалите продукти се замесва средно меко тесто, да не лепне.
Покрива се с кърпа и оставяме да втаса на топло за 1 час. Втасалото тесто се разделя на две части, всяка се точи на кора, дебела 1 см, и с чаша диаметър 7-8 см се изрязват кръгчета.
Средата се изрязва с кръг с по-малък диаметър, ползвах накрайник за пош. В тиган се загрява олио и първо пържа малките топчета, обръщат се с вилица, без да се набождат.
Изваждаме в тава върху салфетка. Котлонът се намалява на 3 степен от 6 възможни степени. Пържа от двете страни моите донъти.
Изваждаме върху хартия, за да попие мазнината. В малка касеролка се загрява прясно мляко и масло да се разтопи. Прибавя се начупен на парчета черен шоколад и се разбърква на гладка смес.
С лъжица се намазват донътите и нареждаме върху решетка да се стегне глазурата. Поръсват се със захарна украса, а останалите може да напудрите с пудра захар или просто така. Чудесни тестени десерти за делник и празник! Щом аз мога, значи можете и вие!