Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Понички»Донъти с шоколадова глазура

Донъти с шоколадова глазура

Донъти с шоколадова глазура
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
20
"Донъти не купуваме, а приготвяме сами вкъщи - няма по-голяма вкусотия, убедете се сами, ако не ни вярвате"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл, топло
  • мая - 25 г
  • захар - 70 г
  • сол - 1 голяма щипка
  • масло - 50 г разтопено
  • яйца - 2 бр.
  • ванилова захар - 1 ч.л.
  • брашно - 500 г бяло
  • за шоколадовата глазура
  • масло - 40 г
  • черен шоколад - 60 г
  • прясно мляко - 2 - 3 с.л.
  • за поръсване
  • захарни конфети - звезди и сърца
  • още
  • олио - 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в 100 мл топло прясно мляко с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставя се да бухне и с останалите продукти се замесва средно меко тесто, да не лепне.

Покрива се с кърпа и оставяме да втаса на топло за 1 час. Втасалото тесто се разделя на две части, всяка се точи на кора, дебела 1 см, и с чаша диаметър 7-8 см се изрязват кръгчета.

Средата се изрязва с кръг с по-малък диаметър, ползвах накрайник за пош. В тиган се загрява олио и първо пържа малките топчета, обръщат се с вилица, без да се набождат.

Изваждаме в тава върху салфетка. Котлонът се намалява на 3 степен от 6 възможни степени. Пържа от двете страни моите донъти.

Изваждаме върху хартия, за да попие мазнината. В малка касеролка се загрява прясно мляко и масло да се разтопи. Прибавя се начупен на парчета черен шоколад и се разбърква на гладка смес.

С лъжица се намазват донътите и нареждаме върху решетка да се стегне глазурата. Поръсват се със захарна украса, а останалите може да напудрите с пудра захар или просто така. Чудесни тестени десерти за делник и празник! Щом аз мога, значи можете и вие!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: