Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сарми с телешка кайма в гювеч

Сарми с телешка кайма в гювеч

Потребител#246858Потребител#246858
Помощник Готвач
38164114
Сарми с телешка кайма в гювеч3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
180 мин.
Порции
8
"Сармите с телешка кайма в гювеч са на почит у дома"

Необходими Продукти

  • зеле - 1 глава кисело
  • кайма - 500 г телешка
  • ориз - 50 г бисерен
  • моркови - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 4 - 5 скилидки
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • кимион - 2 щипки
  • джоджен - 1 ч.л. сух/пресен
  • сланина - 150 г
  • зелев сок
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отцежда се киселата зелка.

Отделят се листата до най-малките. Изрязва се началото на дебелата средна жилка на всяко листо.

Малките листа от кочана се подготвят нарязани на дребно. Телешката кайма се смесва с ориза.

В дълбок тиган се приготвя плънка от каймата, лука, чесъна и ориза. Най-напред се запържва лукът, нарязан дребно. Добавя се настърганият морков. Прибавя се сместа от кайма и ориз и се разбърква. Пържи се 10 минути и се прибавят накълцаните скилидки чесън и подправките: червеният пипер, кимионът и джодженът.

Готовата плънка се оставя да почине настрани.

На дъното на гювеча/гърнето се нареждат парчета нарязана сланина. Върху нея се разпределят нарязаните парчета зеле от малките листа.

В средата на всяко подготвено изрязано зелево листо се слага по 1-2 супени лъжици плънка, според големината на листото.

Завиват се сарми, като върху плънката се подгъва първо по-плътната част на листото, след това се загръщат двете странични части една върху друга и накрая се навива към тънката част на листото.

В съда сармите се подреждат върху крайната навита част на листото, за да не се развиват, като на дъното първо се започва нареждането с най-големите сарми.

Налива се зелев сок до най-горния ред сарми и така приготвения гювеч със зелеви сарми се захлупва и се слага в студена фурна.

Настройва се за печене на 190 градуса за 2 часа и половина. Сармите с телешка кайма в гювеч са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: