Сьомга с шафранов сос

08/02/2020
"Издаваме ви една от тайните за приготвяне на неустоимо вкусна сьомга - шафранов сос "
Приготвяне15 мин.
Готвене35 мин.
Общо50 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо250
  • Преглеждания за месеца250
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • сьомга - 480 - 500 г филе/та с кожа, без кости
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • мащерка - 2 щипки
  • Шафранов сос
  • лук - 100 г (може и праз)
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 40 г +2 с.л.
  • бренди - 100 мл (или бяло вино)
  • вода - 200 мл
  • брашно - 10 г
  • кайенски пипер - 1/2 сухо, люто чушле
  • шафран - 1 щипка власинки или на прах
  • канела - 1 малка щипка
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Извадете рибата на стайна температура докато приготвите соса. Натрийте със сол и зехтин и сложете в леко подмазнена тавичка.

2. За шафрановия сос нарежете лука и чесъна и задушете в зехтина за 7 минути или докато омекнат.

Сипете брашното и бъркайте на слаб до умерен огън 2 минути.

3. Налейте алкохола и водата на тънка струйка при непрестанно разбъркване, за да не се образуват бучки. Подправете със сол, шафран и много малко канела и варете още 7 минути.

4. През това време загрейте фурната до 200 градуса и печете сьомгата 10 минути. Когато сосът е готов го полейте върху нея, поръсете с мащерката и допечете още 10 минути.

Времето зависи и от дебелината на парчето риба, както и от степента на изпичане, която предпочитате.

В случая моето филе е 2.5-3 см. в най-дебелата си част, а аз предпочитам да остане крехко, а не твърде препечено и сухо. Ако вашата сьомга е по-тънка, редуцирайте времето.

5. Поднесете печената рибка докато е топла. Сьомгата с шафранов сос е уникална, опитайте.

Добър апетит!

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар