Начин на приготвяне
Първо, приготвяме блата, като разбием яйцата със захарта на пухкав крем, към него леко прибавяме пресятото брашно, внимателно разбъркваме и печем в тортена форма застлана с хартия.
Сместа за парфето:
Разбиваме сладкарската сметана със захарта, но не до много твърда смес, защото, когато е прекалено твърда, приготвеното парфе не става хомогенно.
Към нея прибавяме заквасената сметана .Разбъркваме. После слагаме разтопеният на водна баня шоколад и набъбналия в малко вода и след това втечнен желатин. Разбъркваме много добре.
В поднос слагаме готовия блат, стягаме го с тортен ринг, наливаме сместа за парфето и заглаждаме много добре, като оформяме много лек ръб по стените на ринга, за да не изтече кафето.
Прибираме в хладилник за около 40 мин да стегне леко. Върху него внимателно наливаме кафето, в което сме сложили рома (може и друг алкохол по избор) и втечнения желатин.
Хубаво е парфето да се остави до другият ден в хладилник, за да се стегне добре.
Внимателно се освобождава от ринга и по желание шоколадовото парфе с кафе и ром се украсява.
Коментари