Тутманик Милето

milka makedonskamilka makedonska
Новак
31926211
Тутманик Милето
Снимка: milka makedonska
2 / 3
10/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Пухкав тутманик за ценители"

Необходими Продукти

  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 500 мл
  • сирене - на вкус /около 300 г
  • краве масло - 1
  • олио - 100 мл
  • мая - 1
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • брашно - 1 кг + допълнително около 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята, захарта и малко топло мляко се разтварят и чакаме да шупнат.

Брашното се изсипва в подходящ съд, прави се кладенче, добавят се разбитите леко яйца, солта, млякото и маята. Размесва се меко тесто, към което добавяме постепенно 80 г от олиото.

Оставя се да втаса, докато удвои обема си.

Правенето на тутманика е много лесно - като втаса, мятате готовото тесто на масата или плота, в купички си приготвяте мазнина - олио, разтопено масло или мас, ако искате, може и от трите.

И топите ръцете и почвате да разтегляте тестото, колкото по-мазни са ръцете, толкова по-лесно ще го разтегляте да стане олба с дебелина около един пръст.

Вземате остър нож и от средата надолу режете на ленти с ширина горе-долу два пръста да стане като ресни.

Вземате бучка сирене около 300-400 грама и натрошено го ръсите върху горната ненарязана час на тестото. Започвате да навивате към ресните надолу, след това навиване като баница и в тавата. Аз ползвам долната част на едновремешните ел. тенджери.

Мажа приготвения тутманик с жълтък и във фурната /незагрята/ включвам на 180 градуса и да се пече.

Този пухкав тутманик си се надува и става много хубав на вид.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Много пухкав, вкусен и апетитен тутманик се получи!
10.02.2020 14:47