Начин на приготвяне
Маята, захарта и малко топло мляко се разтварят и чакаме да шупнат.
Брашното се изсипва в подходящ съд, прави се кладенче, добавят се разбитите леко яйца, солта, млякото и маята. Размесва се меко тесто, към което добавяме постепенно 80 г от олиото.
Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
Правенето на тутманика е много лесно - като втаса, мятате готовото тесто на масата или плота, в купички си приготвяте мазнина - олио, разтопено масло или мас, ако искате, може и от трите.
И топите ръцете и почвате да разтегляте тестото, колкото по-мазни са ръцете, толкова по-лесно ще го разтегляте да стане олба с дебелина около един пръст.
Вземате остър нож и от средата надолу режете на ленти с ширина горе-долу два пръста да стане като ресни.
Вземате бучка сирене около 300-400 грама и натрошено го ръсите върху горната ненарязана час на тестото. Започвате да навивате към ресните надолу, след това навиване като баница и в тавата. Аз ползвам долната част на едновремешните ел. тенджери.
Мажа приготвения тутманик с жълтък и във фурната /незагрята/ включвам на 180 градуса и да се пече.
Този пухкав тутманик си се надува и става много хубав на вид.
Коментари