Начин на приготвяне
Загрейте леко прясното мляко, не трябва да надвишава телесната температура - 37 градуса. Разтворете в него захарта и маята и оставете за няколко минути да шупне.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете яйцата - леко разбити, без единия жълтък, който оставете за намазване накрая. Сипете в кладенчето и шупналата мая и олиото .
Замесете гладко тесто, добавяйки си по мъничко брашно, ако е нужно. В процеса на месене сложете и солта.
Оформете тестото на топка и поставете в леко намазнена купа. Покрийте с кърпа и изчакайте да втаса за 1 час в топло помещение.
Втасалото тесто разделете на три равни части и всяка разточете на тънка кора, намазвайте обилно с мекото масло и поръсвайте със натрошено сирене, полагайки ги една върху друга. Върху третата кора сложете само масло.
Навийте на руло, отрежете краищата му и ги разположете в центъра на намазнена или покрита с хартия за печене тавичка с диаметър 24 см.
Останалата част от рулото нарежете на триъгълници и ги подредете наоколо, оставяйки разстояние между тях.
Отново изчакайте тутманика да бухне и втаса втори път- около 40-50 минути.
Намажете с разбития с малко водичка жълтък и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути или до хубав златист загар.
След като извадите тутманика от фурната го оставете да се поохлади върху решетка. Може да консумирате черновръшкия тутманик и леко топъл, разкошен е!
Добър апетит!
Коментари