Надиплен тутманик

Надиплен тутманик
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
15
"Поверието разказва, че колкото по-надиплен е тутманикът, толкова по-вкусен е"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл (хладко)
  • вода - 200 мл (хладка)
  • мая - 25г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • брашно - около 800 г
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • прясно мляко - 2 с.л. (за намазване)
  • Плънка
  • масло - 200 г
  • сирене - 250 г
  • моцарела - 150 г (рендосана)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хлебопекарната сипете прясното мляко, водата, олиото, начупената мая и захарта. Прибавете яйцата, като сте заделили единия жълтък за намазване на тутманика. Сипете 700 г от брашното и солта.

Пуснете на програма месене и втасване. По време на месенето добавяйте по малко от брашното, докато тестото спре да лепне по контейнера.

В купа натрошете сиренето и го смесете с рендосаната моцарела. В друга купа разтопете маслото.

Втасалото тесто разделете на четири части. Вземете една част и върху набрашнен плот разточете на правоъгълник.

Нарежете го на четири дълги ленти и ги намажете обилно с масло. Лентите сложете една върху друга, като между тях слагате от сместа със сирената.

Последната лента също се поръсва със сместа. Навийте на охлюв и поставете в средата на тава застлана с хартия. Така процедирате и с останалото тесто, като всяка кубчинки от четири ленти увивате около охлюва.

Покрийте и оставете да втаса повторно. Разбийте жълтъка с 2 с.л. прясно мляко и с помощта на четка намажете тутманика. Печете в загрята фурна на 180 градуса около 40 минути до приятен загар.

Източник: Дани

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: