Начин на приготвяне
Измивам приготвения агнешки бут. Слагам сол, червен пипер, черен пипер, къри, сух джоджен, кимион, хубаво да се облепи месото от всички страни.
После заливам със соевия сос и накрая с олио. Слагам в намазнена тава с около 150 мл вода и покривам с алуминиево фолио.
Тавата поставям в загрята фурна на средно ниво и пека на 200 градуса, около час и четиридесет и пет минути.
През това време си приготвям гарнитурата. Почиствам брюкселското зеле и разрязвам на половинки, обелвам картофите и нарязвам на едро.
Кромидия лук нарязвам не на съвсем дребно, но не и на едро. Обелвам скилидките чесън.
Слагам всичко в купа и добавям подправките: сол, мащерка, черен пипер, кимион, соев сос, къри.
След изтичането на 1 час и 45 минути изваждам тавата с месото. Отварям фолиото и слагам гарнитурата около месото, като доливам една чаша вода. Пека агнешкото с картофи пак на 200 градуса 30 минути с поставено фолио, после го махам и готвя апетитното печено агнешко 15 минути на вентилатор, да хване месото коричка.
Да ви е сладко с този агнешки бут с картофи и брюкселско зеле.