Начин на приготвяне
1. Бананът се изпича във фурната заедно с обелката за около 10-тина минути на 150 градуса (без вентилатор).
2. Шоколадът за нашата кето торта се начупва на по-малки парчета и половината количество се разтопява на водна баня заедно с кокосовото масло и еритритол на вкус според желаната сладост. Еритритолът е многовалентен захарен алкохол, заместител на захарта, който притежава малко по-ниска сладост от нея, но за мен 2 с.л. са достатъчни, аз не обичам да ми е прекалено сладко, а по-скоро да има леко сладък нюанс.
За водната баня са ви необходими два съда - по-голям и по-малък. В по-големия се налива вода, а в по-малкия се поставя натрошеният шоколад. След като водата в големия съд се затопли, в него се слага малкият. Шоколадът се разбърква периодично, докато се разтопи напълно, тогава се прибавя кокосовото масло и еритритолът и отново се бърка няколко минути. Може да не се добавя или да се използва друг подсладител по избор.
3. Бананът се обелва и се намачква с вилица, оставя се да се охлади за малко и към него се прибавя шоколадовата смес. Разбърква се добре.
4. Яйцата се разбиват на ръка или с миксер и се добавят към вече охладената смес от шоколад и банан. Бакпулверът и бадемовото брашно се смесват и се прибавят към останалите продукти. Всичко се разбърква до пълното смесване на съставките.
5. Подходяща малка тава или форма с падащо дъно се застила с хартия за печене. Сместа за кето сладкиша се разпределя равномерно и се слага в предварително загрята фурна. Ако тавата е стъклена или керамична, може и в студена фурна, не е чак такъв проблем. Пече се за около 30 минути на 180 °C (без вентилатор), като се проверява готовността му с клечка за зъби или дървен шиш.
6. През това време се приготвя кремът за тортата, като се разтопява останалото количество шоколад отново на водна баня. Процедурата е същата като първия път. След като шоколадът се разтопи, към него се добавя готварската сметана и еритритол на вкус. На мен 3 с.л. са ми достатъчни. Разбърква се за няколко минути и се отстранява от котлона.
7. С горещата шоколадова смес се залива крема сиренето /или пълномаслена извара, рикота/ и се обърква много добре, до получаването на еднородна смес. Тази стъпка се изпълнява много лесно с помощта на блендер или кухненски робот.
8. Когато шоколадовият блат е готов, се охлажда напълно и се намазва обилно с крема от всички страни. Оставя се да стегне в хладилник за няколко часа. След това диетичната торта се украсява с филирани бадеми, натрошени ядки или шоколад, бита сметана и т.н. На снимката е само с филирани бадеми.
Забележка: Може да не се добавя никакъв подсладител, но в този случай приготвената шоколадова торта става доста горчива. Подходяща е за ВМ-НВХ.