Кето торта за Коледа

NellyNelly
Новак
3101330
Кето торта за Коледа3 / 3
13/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Повдигаме коледния дух с вкусна кето торта"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр. (средни)
  • банани - 1 бр. (среден, около 100 г без обелката)
  • бадемово брашно - 60 г или смлени бадеми
  • крема сирене - 1 пакетче (около 120 г)
  • кокосово масло - 2 с.л. (или какаово)
  • сметана - 150 мл животинска, течна
  • натурален шоколад - 150 г (без захар 80%)
  • еритритол - или друг подсладител на вкус
  • бакпулвер - 1 пакетче (10 - 12 г)
  • филирани бадеми - за украса или друго /по избор/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Бананът се изпича във фурната заедно с обелката за около 10-тина минути на 150 градуса (без вентилатор).

2. Шоколадът за нашата кето торта се начупва на по-малки парчета и половината количество се разтопява на водна баня заедно с кокосовото масло и еритритол на вкус според желаната сладост. Еритритолът е многовалентен захарен алкохол, заместител на захарта, който притежава малко по-ниска сладост от нея, но за мен 2 с.л. са достатъчни, аз не обичам да ми е прекалено сладко, а по-скоро да има леко сладък нюанс.

За водната баня са ви необходими два съда - по-голям и по-малък. В по-големия се налива вода, а в по-малкия се поставя натрошеният шоколад. След като водата в големия съд се затопли, в него се слага малкият. Шоколадът се разбърква периодично, докато се разтопи напълно, тогава се прибавя кокосовото масло и еритритолът и отново се бърка няколко минути. Може да не се добавя или да се използва друг подсладител по избор.

3. Бананът се обелва и се намачква с вилица, оставя се да се охлади за малко и към него се прибавя шоколадовата смес. Разбърква се добре.

4. Яйцата се разбиват на ръка или с миксер и се добавят към вече охладената смес от шоколад и банан. Бакпулверът и бадемовото брашно се смесват и се прибавят към останалите продукти. Всичко се разбърква до пълното смесване на съставките.

5. Подходяща малка тава или форма с падащо дъно се застила с хартия за печене. Сместа за кето сладкиша се разпределя равномерно и се слага в предварително загрята фурна. Ако тавата е стъклена или керамична, може и в студена фурна, не е чак такъв проблем. Пече се за около 30 минути на 180 °C (без вентилатор), като се проверява готовността му с клечка за зъби или дървен шиш.

6. През това време се приготвя кремът за тортата, като се разтопява останалото количество шоколад отново на водна баня. Процедурата е същата като първия път. След като шоколадът се разтопи, към него се добавя готварската сметана и еритритол на вкус. На мен 3 с.л. са ми достатъчни. Разбърква се за няколко минути и се отстранява от котлона.

7. С горещата шоколадова смес се залива крема сиренето /или пълномаслена извара, рикота/ и се обърква много добре, до получаването на еднородна смес. Тази стъпка се изпълнява много лесно с помощта на блендер или кухненски робот.

8. Когато шоколадовият блат е готов, се охлажда напълно и се намазва обилно с крема от всички страни. Оставя се да стегне в хладилник за няколко часа. След това диетичната торта се украсява с филирани бадеми, натрошени ядки или шоколад, бита сметана и т.н. На снимката е само с филирани бадеми.

Забележка: Може да не се добавя никакъв подсладител, но в този случай приготвената шоколадова торта става доста горчива. Подходяща е за ВМ-НВХ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: