Начин на приготвяне
За да подготвите патладжаните, ще ви е нужно да създадете кухини в месестата част. За целта вземете точилка и върху плот притискайте всеки от зеленчуците с нея, с движения имитиращи разточване. Важно е патладжаните да са цели, с дръжките.
Когато омекнат и стоят леко сплескани, това означава, че вътрешността им се е смачкала добре и слегнала.
Срежете надлъжно кората от едната страна, оставяйки около 2 см от краищата. През този процеп посолете добре отвътре и оставете за 30 минути.
Отделенията горчив сок отмийте хубаво с леко притискане, за да се отцеди от водата месцето на патладжана.
Пригответе марината като смесите изброените за нея продукти и намажете обилно вътрешността на коремчетата. С остатъка полейте зеленчуците и оставете да престоят 2-3 часа.
За плънката разбийте яйцето и белтъка. Настържете при него кашкавала, натрошете сиренето и разбъркайте с накълцания магданоз.
Напълнете кухините на маринованите патладжани с приготвения пълнеж и пъхнете в загрята на 180 градуса фурна за малко повече от час. Добре е да покриете с фолио приготвените пълнени патладжани, за да не загаря излизащата отгоре плънка.
Когато са готови, поръсете обилно с още кашкавал и запечете до златисто кафяво всички пълнени мариновани патладжани.
Пълнените зеленчуци поднесете с подходящо питие. Добър апетит!