Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Ябълков Сладкиш»Сочен сладкиш с локум и ябълки

Сочен сладкиш с локум и ябълки

Сочен сладкиш с локум и ябълки
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 6
19/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
45 мин.
Порции
10
"Сочен сладкиш с локум и ябълки - направо се топи в устата"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. едри
  • захар - 200 г
  • кисело мляко - 120 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • ванилия - 1 капачка течна
  • канела - 1 ч.л.
  • олио - 5 с.л.
  • ябълки - 1 бр.
  • брашно - 1 ч.ч. + 2 с.л.
  • локум - 4 бр. от нар
  • кокосови стърготини
  • сушени боровинки - 2 с.л.
  • сироп
  • вода - 120 г
  • захар - 100 г
  • масло - 40 г
  • какао - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този сочен ябълков сладкиш е много вкусен, бързах да снимам и още не беше охладен, когато го срязах.

В купа разбивам с миксера яйцата със захарта и ванилията, докато побелее. Добавя се олио, киселото мляко с разбит в него бакпулвер да шупне, канела и половин обелена ябълка, нарязана на кубчета, и накрая брашното - да се получи кексова смес.

Сипва се в малка тавичка върху хартия за печене. Отгоре се разпределят кубчета локум, резенчета от втората половинка ябълка и сушени боровинки.

Печем любимия сладкиш с локум в загрята фурна 180°C 25-30 минути до суха клечка и изваждаме да се охлади.

Завира вода, захар, масло на кубчета, голямо като кубче мая за хляб, и какаото. Разбърква се, докато се разтопи, и се оставя да изстине.

Сладкиша се прехвърля в чиния, надупчва се с клечка за зъби и заливаме на два пъти със сиропа.

Сиропираният сладкиш се поръсва се с кокосови стърготини, нарязваме и да ви е сладко.

Вкусно, сочно и ароматно - чудесен сочен сладкиш с локум и ябълки за похапване!

Третата снимка е след второто сиропиране :))

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: