Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Селски хляб с просо и нахут

Селски хляб с просо и нахут

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
3733k1k2k4
Селски хляб с просо и нахут
Снимка: Аника Войт
1 / 2
22/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Страхотен селски хляб с нахут и просто, подхожда на всяко ястие"

Необходими Продукти

  • нахут - 200 г смлян
  • брашно от просо - 200 г пълнозърнесто от просо
  • пълнозънесто брашно - по 200 г от пшеница
  • мая - 1/3 кубче
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • вода - 450 мл (затоплена)
  • зехтин - 80 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тази рецепта сама смлях нахута. Това става изключително лесно с помощта на мелничка или блендер. Ако вие разполагате с пакетирано брашно от нахут, използвайте го.

В купа с малко топла вода се слага 1 ч.л. захар и се начупва с пръсти маята. Добавя се малко брашно и се разбърква. Получената кашичка оставяме настрани, за да дадем време на маята да се активира.

В тава смесваме трите вида брашно заедно със солта. Правим си в средата кладенче и изсипваме активираната мая.

Замесваме меко тесто с ръце. В процеса на месене периодично потапяме пръстите в зехтина, докато свърши.

Тестото за домашния хляб трябва да не полепва по пръстите. Ако е такова, добавете още няколко лъжици пълнозърнесто брашно.

Поставете омесеното тесто за селския хляб в намазнена със зехтин купа. Покрийте със също намазнено фолио и приберете на топло за един час. През това време тестото ще удвои размера си.

Примесете го още веднъж за кратко (колкото да излезе въздухът от него) и го разделете на 4 равни топки. Всяка топка оформете на кръгъл хляб. Покрийте ги с кърпа и оставете за половин час, отново да се надуят и втасат.

Идва ред за изпичането на селския хляб с просо и нахут.

Оваляйте в брашно всяка от оформените питки и изпечете с предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40- 45 мин. Не пускайте функция вентилатор.

Селският хляб с просто и нахут е идеална половинка на домашен хумус или нахутена яхния.

Рецептата е подходяща за хора, които има непоносимост към глутен, тъй като това е безглутенов хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Не е безглутенов хляб защото има пшеница.Ще стане ли хлябът ако се сложи само брашно от нахут и просо за да е безглутенов?
28.05.2023 23:08
1