Начин на приготвяне
В тази рецепта сама смлях нахута. Това става изключително лесно с помощта на мелничка или блендер. Ако вие разполагате с пакетирано брашно от нахут, използвайте го.
В купа с малко топла вода се слага 1 ч.л. захар и се начупва с пръсти маята. Добавя се малко брашно и се разбърква. Получената кашичка оставяме настрани, за да дадем време на маята да се активира.
В тава смесваме трите вида брашно заедно със солта. Правим си в средата кладенче и изсипваме активираната мая.
Замесваме меко тесто с ръце. В процеса на месене периодично потапяме пръстите в зехтина, докато свърши.
Тестото за домашния хляб трябва да не полепва по пръстите. Ако е такова, добавете още няколко лъжици пълнозърнесто брашно.
Поставете омесеното тесто за селския хляб в намазнена със зехтин купа. Покрийте със също намазнено фолио и приберете на топло за един час. През това време тестото ще удвои размера си.
Примесете го още веднъж за кратко (колкото да излезе въздухът от него) и го разделете на 4 равни топки. Всяка топка оформете на кръгъл хляб. Покрийте ги с кърпа и оставете за половин час, отново да се надуят и втасат.
Идва ред за изпичането на селския хляб с просо и нахут.
Оваляйте в брашно всяка от оформените питки и изпечете с предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40- 45 мин. Не пускайте функция вентилатор.
Селският хляб с просто и нахут е идеална половинка на домашен хумус или нахутена яхния.
Рецептата е подходяща за хора, които има непоносимост към глутен, тъй като това е безглутенов хляб.
Коментари