Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Мекици»Пълнозърнести мекички

Пълнозърнести мекички

Румяна СтояноваРумяна Стоянова
Помощник Готвач
865893481
Пълнозърнести мекички
Снимка: Румяна Стоянова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
55 мин.
Порции
30
"Вкусни пълнозърнести мекички, които е удоволствие да си хапваме"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - около 300 г + за поръсване
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 250 г
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - около 200 мл за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме си яйцата отделно. Брашното го пресяваме в купа два пъти и добавяме към него солта, разбъркваме.

Добавяме и разбитите яйца.

Содата я слагаме в киселото мляко, изчакваме да се активира /да шупне/ и изсипваме киселото мляко при сместа, разбъркваме добре до получаване на лепкаво тесто.

Взимаме си тестото за мекиците и започваме да го месим, докато спре да лепне, като същевременно добавяме и допълнително брашно, ако се налага.

След като ни е готово пълнозърнестото тесто, го поръсваме с брашно и го оставяме завито да почине за поне 30 минути.

След това го разточваме на кора с дебелина 4-5 см. Нарязваме си мекичките с остър нож и пържим в сгорещено олио и от двете страни.

Пълнозърнестите мекички можете да сервирате по желание със сиренце, сладко, мед или просто поръсени с пудра захар:)

Излизат около 30-тина бройки.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: