Начин на приготвяне
Разбиваме си яйцата отделно. Брашното го пресяваме в купа два пъти и добавяме към него солта, разбъркваме.
Добавяме и разбитите яйца.
Содата я слагаме в киселото мляко, изчакваме да се активира /да шупне/ и изсипваме киселото мляко при сместа, разбъркваме добре до получаване на лепкаво тесто.
Взимаме си тестото за мекиците и започваме да го месим, докато спре да лепне, като същевременно добавяме и допълнително брашно, ако се налага.
След като ни е готово пълнозърнестото тесто, го поръсваме с брашно и го оставяме завито да почине за поне 30 минути.
След това го разточваме на кора с дебелина 4-5 см. Нарязваме си мекичките с остър нож и пържим в сгорещено олио и от двете страни.
Пълнозърнестите мекички можете да сервирате по желание със сиренце, сладко, мед или просто поръсени с пудра захар:)
Излизат около 30-тина бройки.
Да ви е сладко!