Начин на приготвяне
Гъбената супа е вълшебна, когато е приготвена с току-що откъснати ливадни печурки.
Тогава тя е по-ароматна с по-наситен гъбен вкус, но какво да се прави, все още е февруари и ще се задоволим с купени от магазина парникови печурки или буркан бланширани гъби, останали от миналия сезон в избата.
Картофите, лука и морковите почистваме и обелваме. Картофите нарязваме на кубчета, лукът на ситно, а морковите натриваме на едро ренде. Изчистваме чушките и нарязваме на ивички, а гъбите само промиваме и режем на тънки пластини.
В тенджера наливаме водата, добавяме нарязаните картофи и я слагаме на котлона да заври. Аз слагам картофите в студена вода, за да се получи по-плътен бульон. Варим картофите до готовност - 20-25 мин.
През това време в нагорещен тиган, в който в олиото сме разтопили кравето масло, запържваме до златист цвят лука и морковите, добавяме гъбите и чушките и запържваме още 5-7 мин.
Готовите гъби и зеленчуци изсипваме в тенджерата, овкусяваме със сол и черен пипер на вкус.
Намачкваме топеното сирене с вилица, добавяме го в супата заедно със сметаната и разбъркваме до пълното му растопяване. Варим супата за овкусяване още 5-7 мин.
Сваляме от котлона и добавяме ситно нарязаният зелен лук. Пролетната гъбена супичка се сервира гореща с филийка ръжен хляб.
Да ви е сладко!
Коментари