Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пуешко месо»Фрикасе»Фрикасе с пуешко и розмарин

Фрикасе с пуешко и розмарин

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Фрикасе с пуешко и розмарин
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
28/02/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Внасяме доза свежест в рецептата, приготвяйки фрикасето с пуешко и розмарин"

Необходими Продукти

  • пуешко месо - 500 г от бутчета или гърди
  • масло - 30 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • брашно - 3 с.л. с връх
  • заквасена сметана - 4 с.л. с връх , или готварска
  • кисело мляко - 4 с.л. с връх, пълномаслено
  • жълтъци - 2 бр.
  • розмарин - 1 ч.л. сушен + клонка пресен за украса
  • черен пипер - 1 ч.л. или на вкус
  • сол - на вкус
  • лимонов сок - 2 - 3 с.л.
  • За зеленчуков бульон
  • лук - 1 глава
  • праз - 1 стрък, не много голям
  • моркови - 2 бр.
  • целина - 1 стрък с листата
  • магданоз - 2 - 3 стръка, свеж
  • сол - на вкус
  • зехтин - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете пуешкото месо на големи ленти и поръсете със лимоновия сок и черен пипер. Втрийте хубаво и оставете за 2-3 часа в хладилник като покриете съда със фолио за свежо съхранение. Аз използвах месото от 3 обезкостени пуешки бутчета, но може да ползвате и от гърди.

Почистете зеленчуците за бульона и нарежете на две или 4 парчета всеки. Може да обогатите бульона и с други по ваш избор, както и да добавите щипка чесън на прах. Залейте с обилно количество вода, посолете леко, сложете лъжица зехтин и варете около 30 минути.

Готовия бульон прецедете и поддържайте топъл на много тих огън.

Загрейте широк съд /тенджерка с маслото и супена лъжица зехтин. Когато се загрее запържете късовете месо до лек загар заедно с розмарина.

Сипете брашното, като предварително намалите огъня и бъркате поне минутка. След това налейте бавно бульона (около 1.2 л.) при непрестанно бъркане.

Оставете фрикасето да къкри на умерен огън докато се сгъсти, но не прекалено. Ако имате съмнения, че месото не е готово, доливайте по малко бульон и продължете варенето.

Дръпнете от котлона и изчакайте няколко минути температурата да спадне.

Разбийте жълтъците с щипка сол, киселото мляко и сметаната. Към тази смес сипете няколко черпака от още горещото ястие и после върнете всичко в тенджерата. Разбъркайте и по желание сгъстете още на слаб огън за около 10 минути или сервирайте веднага, като всяка порция украсите с клонки пресен, ароматен розмарин.

Ако предпочитате, нарежете на много ситно във фрикасето половинка или цял от сварените моркови.

Добър апетит! Фрикасето с пуешко и розмарин е много вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: