Начин на приготвяне
Нарежете пуешкото месо на големи ленти и поръсете със лимоновия сок и черен пипер. Втрийте хубаво и оставете за 2-3 часа в хладилник като покриете съда със фолио за свежо съхранение. Аз използвах месото от 3 обезкостени пуешки бутчета, но може да ползвате и от гърди.
Почистете зеленчуците за бульона и нарежете на две или 4 парчета всеки. Може да обогатите бульона и с други по ваш избор, както и да добавите щипка чесън на прах. Залейте с обилно количество вода, посолете леко, сложете лъжица зехтин и варете около 30 минути.
Готовия бульон прецедете и поддържайте топъл на много тих огън.
Загрейте широк съд /тенджерка с маслото и супена лъжица зехтин. Когато се загрее запържете късовете месо до лек загар заедно с розмарина.
Сипете брашното, като предварително намалите огъня и бъркате поне минутка. След това налейте бавно бульона (около 1.2 л.) при непрестанно бъркане.
Оставете фрикасето да къкри на умерен огън докато се сгъсти, но не прекалено. Ако имате съмнения, че месото не е готово, доливайте по малко бульон и продължете варенето.
Дръпнете от котлона и изчакайте няколко минути температурата да спадне.
Разбийте жълтъците с щипка сол, киселото мляко и сметаната. Към тази смес сипете няколко черпака от още горещото ястие и после върнете всичко в тенджерата. Разбъркайте и по желание сгъстете още на слаб огън за около 10 минути или сервирайте веднага, като всяка порция украсите с клонки пресен, ароматен розмарин.
Ако предпочитате, нарежете на много ситно във фрикасето половинка или цял от сварените моркови.
Добър апетит! Фрикасето с пуешко и розмарин е много вкусно.