Начин на приготвяне
Белтъците се разбиват с щипка сол на твърд сняг, като към края на разбъркването се слага една лъжица захар за да се стабилизират.
Много е важно съдът, в който се разбиват белтъците, и бъркалките на миксера да са идеално чисти и сухи.
Жълтъците разбиваме отделно с останалата захар до пухкав крем, т.е. да утроят обема си, след това към тях се прибавят жълтъците и се разбърква леко, като движенията са отдолу нагоре.
Накрая се добавя пресятото брашно и отново се разбърква много внимателно.По желание към брашното може да се прибави бакпулвер.
Сместа се изсипва във форма с размер Ф24 см. и се пече на 180 градуса до суха клечка.
След като се охлади се реже хоризонтално на три платки.
Приготвяне на крема: Изварата и маслото се разбиват с пасатор до пухкав и много гладък крем, прибавя се сметаната и пудрата захар и този път се разбърква с миксера.
Накрая се добавя сладкото от арония и се разбърква с шпатула.
Сглобяване на тортата: В поднос слагаме първата платка поставяме ринга, слагаме крем, като не сиропираме блата, защото кремът не е много гъст и напоява блатовете идеално. Редим блат-крем, като завършваме с крем.
Оставяме сметановата торта в хладилник поне за 6 часа, и след това махаме ринга, измазваме с останалия крем и украсяваме готовата торта с горските плодове.
Пандишпановата торта с горски плодове е страхотна.