Начин на приготвяне
За блатовете за тротата всички продукти без брашното се слагат в дълбока тенджера и се загрява на котлона.
След като заври, се сипва пресятото брашно и се бърка непрекъснато.
После се оформя на кухненския плот с малко брашно, да не лепне, работи се бързо.
Когато изстине тестото, се работи трудно с него. Разделя се на 5 части, оформят се на топки и се разточват с големината на форма за торта, на тънко 3-4 мм.
Пекат се в загрята на 180 °C около 5-6 минути, преди това се надупчват с вилица, да не се надига.
Готовите блатове се изрязват, ако е необходимо, трябва да са еднакви всички.
За крема се разбъркват с лъжица сметаната и млякото, не се използва миксер, за да не се втечни кремът за торта.
За сладкото от горски плодове в касерола се слагат плодовете, захарта и водата и се вари, докато се сгъсти на слаб котлон, накрая се прибавя лимонената киселина.
Сглобяването на френската селска торта става така:
Във форма се поставя блат, крем, 1-2 с.л. от сладкото, блат, крем и т.н., като се завършва с блат и накрая се измазва с крем. Стяга в хладилник за половин час и после се измазва изцяло с крем и посипва с орехите.
Оставя се в хладилник да стегне тортата със сладко от горски плодове и мед.