Начин на приготвяне
За да се получи хубав пухкав и пандишпанов шифон кейк, трябва всички продукти да бъдат на стайна температура. Затова не забравяйте да изкарате яйцата от хладилника няколко часа, преди да започнете да приготвяте рецепта.
В две купи се отделят белтъците и жълъците.
С половината захар разбийте на сняг белтъците с щипка сол.
Другата половина от захарта прибавете при жълъците и разбийте на пухкава пяна. В тази смес добавете прецедения портокалов фреш, ванилията и настърганата кора от един портокал.
Поетапно на тънка струйка добавете и олиото. Разбъркайте на лека степен на мисера или на ръка с телена бъркалка.
Брашното с бакпулвера пресейте и прибавете към сместа. Бъркайте до пълното му поемане от течността.
Ред е да прибавим и белтъците. С дървена или силиконова лъжица, загебете от тях и по малко прибавете към сместа. Бъркайте леко, за да не спадне обема им.
На финала сложете и начупения на парченца шоколад.
Портокаловия кейк се пече в кексова форма. Предварително я намаслете с олио и поръсете леко с брашно. Изтупайте я добре и изсипете сместа в нея.
Печете кекса в предварително загрят фурна на 170 градуса за около 45 мин минути. Може да проверявайте дали е готов с помощта на дървена клечка. Но не отваряте вратичката на фурната първите 15 мин. Правило, което ще ви предпази от провал при бухването на кейка.
Щом е готов и поизстинал го намажете със заквасената сметана, поръсете с портокалови корички и орехчета.