Начин на приготвяне
Накиснете стафидите в коняк, настържете кората на портокалите на ренде и изстискайте сока им в сокоизтисквачка. Оставете настрани за по-късно.
В дълбока купа разбийте с миксер яйцата със захарта на пухкав крем. На тънка струя прибавете олиото, добавете пресятото брашно, смесено с бакпулвера и разбъркайте до еднородна смес.
Прецедете добре стафидите от коняка, добавете ги заедно със сока и настърганите корички на портокалите към сместа и разбъркайте отново. В намазана с масло и леко поръсена с брашно форма за кекс, изсипете сместа.
Печете в предварително нагрята на 180 градуса фурна, до готовност като проверявате за това по метода клечка. Готовия и изпечен кейк оставете за 10 минути във формата да се поохлади, след което извадете и поставете в подходяща чиния за сервиране.
Настържете кората на портокала на ренде, а сока му изцедете. В метален съд прибавете сметаната, маслото, захарта, 2 с.л. портокалов сок и настърганите портокалови кори.
Поставете на слаб огън до разтопяване на маслото. С тази глазура с помощта на четка намажете целия кейк. Оставете останалата глазура да изстине до гъста смес и полейте с нея Вкусния портокалов кейк със стафиди.