Начин на приготвяне
В купа сложете захарта, меда и омекналото на стайна температура краве масло. Разбийте с миксер до гладък крем. Добавете яйцето и продължете да разбивате още около 5-6 мин.
В малка тенджерка излейте сметаната и добавете начупения черен шоколад. Разтопете на водна баня. Излейте на струйка в приготвената смес.
Пресейте брашното с щипка сол, бакпулвера, какаото и ванилията. Добавете ги на порции към течната смес.
Хомогенизирайте добре. Измийте и подсушете 3 добре узрели круши. Най-подходящи са сорт Уилям.
Застелете продълговата форма за кекс с парче хартия за печене. Излейте кексовата смес.
Поставете в нея крушите като ги притиснете леко за да потънат до половината.
Изпечете кекса на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 35 мин. Пробавйте за готовност с дървено шишче. Извадете изпечения кекс и охладете на решетка. Разтопете на водна баня белия шоколад. Полейте охладения кейк!
Да ви е сладко! Шоколадовият кекс с цели круши е страхотен.
Забележка: Кексът може да се направи и с нарязани на малки парчета круши. Преди да ги сложите в сместа ги набрашнете леко!
Коментари