Начин на приготвяне
Първо подготвяме картофеното пюре.
Обелваме картофите, нарязваме ги на малки парченца (за по-бързо и лесно после) и ги слагаме в тенджера със студена и подсолена вода, варим до пълното им омекване.
Готовите картофи се отцеждат и се мачкат заедно с горещото мляко, солта и маслото, докато не се получи пухкаво пюре, което оставяме за малко настрана.
В подходяща тенджерка на котлона разтопяваме маслото, след това прибавяме брашното. Бъркаме през цялото време, за да не загори сместа.
Наливаме старателно прясното мляко и продължаваме да бъркаме, за да разбием бучките. Слагаме сол и индийското орехче (аз нямах и не сложих). Оставяме соса на минимален огън, докато се сгъсти.
В дълбок тиган запържваме до златисто лука, след което прибавяме каймата, която предварително сме разбъркали с подправките. Запържваме каймата до готовност.
Разстиламе половината кайма в малка и подмазнена тавичка, отгоре изсипваме готовия Бешамел, разпределяме част от картофеното пюре, нареждаме киселите краставички и слагаме останалата част от пюрето.
Слагаме във фурната да се запече апетитният овчарски пай, докато пюрето не хване коричка.
След това настъргваме отгоре кашкавала и връщаме импровизирания овчарски пай във фурната за около 5 - 10 минути да се доизпече.