Начин на приготвяне
Разбивам яйцата със захарта на пухкав крем. Към тях добавям киселото мляко със содата за хляб и амонячната сода, олиото и разбърквам.
Пресявам брашното и ванилията в дълбока купа и към тях добавям яйчената смес. Омесвам меко тесто, което разделям на 4 -5 топки.
Тях разточвам на тънка кора и режа на ленти. Увивам ги около намазнена форма за фунийки - домашно направени от капачки за буркани.
Пека домашните фунийки на 180 градуса в предварително загрята фурна върху хартия за печене за около 20 мин. или до порозовяване.
Оставям да изстинат леко и ги вадя от формите. Не трябва да са студени напълно, тъй като се вадят по – трудно и се чупят.
Крема правя като разбивам яйцата, брашното и около 200 мл от млякото. Другото мляко слагам на котлона да кипне.
Добавям захарта и с непрестанно бъркане сипвам яйчената смес. Бъркам до сгъстяване. Махам от котлона и слагам маслото и ванилията.
Пак разбърква до разтопяване на маслото. Пълня фунийките с топлия ванилов крем и ги поставям в дълбок съд изправени, докато крема се стегне.
Може да се поръсят с шоколадови пръчици или кокос по избор.
Фунийките с домашен ванилов крем са повод за радост у дома!