Наистина пухкав тутманик с масло

26/03/2020
"Пухкав тутманик с масло, от който си чупим без никакъв свян "
Приготвяне17 мин.
Готвене35 мин.
Общо52 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
18 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо47 500
  • Преглеждания за месеца4605
  • Преглеждания за седмицата10920
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена18

Необходими Съставки

  • яйца - 2 бр.
  • краве масло - 90 г
  • вода - 130 мл
  • кисело мляко - 100 г
  • мая - 20 г жива
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • сирене - около 180 г (или на вкус, зависи от солеността)
  • брашно - 480 г (или колкото поеме за средно меко тесто)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Маята и захарта се разтварят в леко затоплената вода. Хубаво се разбърква и без да се чака да шупва, към течността се сипва киселото мляко, чукват се яйцата (без единия жълтък, който се отделя за намазване накрая) и 60 г от маслото - много меко или леко разтопено.

2. Към всичко това се пресява брашното със солта и се меси с миксер с приставки за тесто поне 5 минути.

Ако е твърде меко и лепкаво, се поръсва още малко брашно и месенето продължава до постигане на еластичност. Целта е тестото да остане възможно по-мекичко, за да получим наистина пухкав и топящ се в устата тутманик.

Изместването е по-трудно, заради това че лепне доста в началото и по тази причина се препоръчва да се прави с уреда, но по-опитните домакини могат да постигнат ефекта и на ръка.

3. Тестото за тутманика се оформя на топка, намазнява се и се оставя в купата да втаса до удвояване на обема си - около 1 час.

4. Върху леко набрашнен плот се премесва за кратко втасалото тесто. Оставя се да почине 5-10 минути и се разделя на 7 топки. Всяка се намазва обилно с масло и разтегля, доколкото е възможно на тънко. Поръсва се с натрошено сирене и се навива или сгъва на пакетче и после се подвива- както на вас ви е удобно.

5. Всяка оформена и пълна с плънка топка тесто се подрежда на малко разстояние в кръгла тавичка, покрита с хартия за печене. Оставя се да втаса още веднъж на топло за 40 минути или докато хубаво бухне и всички празни пространства се запълнят (тавата-около 23 см диаметър)

6. Пухкавият тутманик се намазва с разбит с малко вода жълтък и се пече до златисто в предварително загрята на 190 градуса фурна, ниска решетка.

7. Разчупва се и пухкавият тутманик с масло се похапва още топъл, когато е неустоимо ухаещ, пухкав и топящ се.

Добър апетит!

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар