Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Тутманик»Точен тутманик с масло и сирене

Точен тутманик с масло и сирене

ГАЛЯ ДУМАНОВАГАЛЯ ДУМАНОВА
Мастър Шеф
2261k3046
Точен тутманик с масло и сирене
Снимка: ГАЛЯ ДУМАНОВА
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Кой би устоял на този бабин точен тутманик с масло и сирене..."

Необходими Продукти

  • За тестото
  • вода - 300 мл хладка
  • кисело мляко - 1/3 ч.ч.
  • захар - 2 ч.л.
  • сода бикарбонат - 1/4 ч.л.
  • сол - около 1/2 ч.л.
  • белтък - 1 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 1 кг
  • мая - 1 кубче 42 г
  • За плънката
  • сирене - 300 г
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • масло - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се активира с хладката вода, захарта и 1 с.л. брашно. Към пресятото брашно добавяме активираната мая, олио, сол и сода, като ще използваме само 1 бр. белтък.

Бъркаме с лъжица и доомесваме на ръка, докато получим меко, но нелепнещо тесто.

Тестото се оставя на топло за да удвои обема си около 1 час.

Докато втаса тестото, си приготвяме плънката от разбити яйца плюс останалия жълтък, киселото мляко, натрошено сирене и бакпулвер.

Разделете тестото на 4 равни части и омесете всяко с малко брашно. Всяка топка се разточва на кора с дебелина 2 мм и се поръсва с част от приготвената вече плънка.

Навийте на рехаво руло и после завийте на охлюв, който поставете в намазана с масло тава. Направете същото и с другите кори, като ги завивате и поставяте една до друга.

Ако ви е останала от яйчената смес, намажете вития тутманик навсякъде. Нарежете маслото и го разпределете отгоре.

През това време загрейте фурната на 200°С.

Печете бабиния тутманик 30-40 минути до хубав златист загар.

Кой би устоял на този бабин точен тутманик с масло и сирене...

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: