Начин на приготвяне
Маята се активира с хладката вода, захарта и 1 с.л. брашно. Към пресятото брашно добавяме активираната мая, олио, сол и сода, като ще използваме само 1 бр. белтък.
Бъркаме с лъжица и доомесваме на ръка, докато получим меко, но нелепнещо тесто.
Тестото се оставя на топло за да удвои обема си около 1 час.
Докато втаса тестото, си приготвяме плънката от разбити яйца плюс останалия жълтък, киселото мляко, натрошено сирене и бакпулвер.
Разделете тестото на 4 равни части и омесете всяко с малко брашно. Всяка топка се разточва на кора с дебелина 2 мм и се поръсва с част от приготвената вече плънка.
Навийте на рехаво руло и после завийте на охлюв, който поставете в намазана с масло тава. Направете същото и с другите кори, като ги завивате и поставяте една до друга.
Ако ви е останала от яйчената смес, намажете вития тутманик навсякъде. Нарежете маслото и го разпределете отгоре.
През това време загрейте фурната на 200°С.
Печете бабиния тутманик 30-40 минути до хубав златист загар.
Кой би устоял на този бабин точен тутманик с масло и сирене...