Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Усукан тутманик с масло и сирене

Усукан тутманик с масло и сирене

ВалерияВалерия
Мастър Шеф
2283k5803k1
Усукан тутманик с масло и сирене
Снимка: Валерия
1 / 5
09/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Страхотен тутманик с богат маслен вкус и пухкава вътрешност Да ви е сладко!"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 2 броя
  • суха мая - 7 г
  • брашно - 500 - 550 г
  • За плънката
  • сирене - 200 - 250 г натрошено
  • масло - 80 г разтопено
  • За намазване
  • жълтъци - 1 брой
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа пресейте 500 г брашно, добавете маята, разбъркайте и направете кладенче.

В друга купа поставете останалите продукти, разбийте с бъркалка и след това ги изсипете при брашното.

Замесете тестото. В зависимост от големината на яйцата, може да трябва да добавите още малко брашно, но не прекалявайте. Най-много добавете още 50 г. Оставете тестото да втаса за около 30 минути.

Втасалото тесто разделете на 4 равни питки. Всяка питка разточвате според размера на тавата ви. Моята е 30 см.

Първата разточена кора се маже хубаво с масло и поръсва с част от натрошеното сирене.

След това разточвате втората кора със същия диаметър и я налагате върху първата. Отново мажете с масло и поръсвате със сирене.

Същото правите и с третата питка. Четвъртата я разточвате, налагате и намазвате с масло, но без да слагате сирене.

Имате кръг от 4 разточени кори. Този кръг го режете на 6-7 ленти. След това вземате една лента и я усуквате. Усуканите ленти нареждате в тавата. Оставяте тутманика да втаса отново за 30-40 минути.

Преди да сложите тутманика да се пече, го намазвате с рабития жълтък и прясното мляко. След това го печете на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност. В моята фурна, която е газова, се изпича за 30 минути.

Усуканият тутманик с масло и сирене е готов.

Източник:Вкусни рецепти с Валерия

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Петрова
Росица Петрова
Много добра рецепта за усукан тутманик. Към плънката от сирене добавих малко пръжки и стана превъзходен. Препоръчвам.
10.03.2024 20:13