Начин на приготвяне
Пресейте 800 г от брашното, ще ви е необходимо и още малко за доомесване, сложете го в купа и направете кладенче. Отделете жълтъка за намазване от едното яйце, а останалите сложете в кладенчето, посолете, сипете оцета и киселото мляко.
Загрейте леко прясното мляко и натрошете маята, сложете лъжица брашно и малко захар. Разбъркайте и оставете да шупне на топло. Когато маята удвои обема си я добавете към брашното и замесете меко тесто. Месете около 15 минути до хомогенна гладка тестена маса.
Покрийте тестото и оставете да втаса за час. Направете плънката, като разбиете яйцата и натрошете сиренето. Разбъркайте получената смес. Втасалото тесто размесете отново, разделете на 4 бр. равни части. Всяка част разточете на кръгла кора с диаметър около 30 см.
Вземете първата кора, намажете с масло, върху нея сложете втората, пак намажете с масло, следва третата, пак масло и накрая завършете с четвъртата. Върху последната разпределете сместа от яйцата и сиренето.
Навийте на руло и разрежете на 10 части. Получават се кръгчета с формата на охлюв. Намажете тава с малко олио и подредете получените тестени охлювчета, като ги поставяте легнали.
Намажете тутманика с разбит жълтък, покрийте и оставете за половин час да втаса отново. Сложете тавата във фурната на 170 градуса за около 50-60 минути до златисто-кафяв цвят.