Начин на приготвяне
За този усукан тутманик в купа изсипваме брашното и маята. Объркваме ги и правим кладенче. В кладенчето добавяме прясното мляко, водата, яйцата, олиото, киселото мляко и солта.
Замесваме до получаване на меко тесто за тутманици.
Намазваме го с олио и го покриваме с кърпа за 15 минути. След като си почине, го разделяме на четири равни части.
Вземаме едната част и я разточваме на кръг. Намазваме с маслото и поръсваме от сиренето, което сме си натрошили.
Разточваме втората част от тестото и я поставяне върху първата. Отново намазваме с масло и поръсваме със сирене.
Правим същото и с третата част от тестото. Последната четвърта част я разточваме и я поставяме най-отгоре, без да я мажем с масло и да и слагаме сирене.
Отново разточваме така нареденото тесто, след което го разрязваме на 6 ленти.
Усукваме всяка от тях, като хванем двата края и завъртим в противоположна посока. Редим в тавичка (аз използвах 28 см тава), покриваме с хавлия и оставяме за един час да втаса.
След втасване намазваме с жълтък и прясно мляко и печем в предварително загрята фурна на 170° за 45 мин. След изпичане, намазваме тутманика с олио и отново покриваме с хавлия, за да се задуши и да омекне
Този усукан тутманик със сирене и масло е най-вкусната домашна закуска. Ако обичате милинки, рогчета със сирене и кашкавалки, ще оцените подобаващо и тази рецепта.