Най-вкусните Донътс

Ирина КолеваИрина Колева
Новак
2018745
Най-вкусните Донътс
Снимка: Ирина Колева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
20
"Даваме ви рецептата за най-вкусните донати, за да повдигнете настроението си"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 г бяло
  • сол - 1/4 ч.л.
  • масло - 40 г, със стайна температура
  • прясно мляко - 120 мл топло
  • суха мая - 1 1/2 ч.л. (6 г)
  • захар - 2 с.л. (30 г)
  • яйца - 1 бр. със стайна температура, леко разбито
  • олио - за пържене
  • За глазурата
  • бял шоколад - 200 г или 2 бели шоколада
  • краве масло - 2 с.л.
  • вода - гореща
  • сладкарка боя
  • декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разбърква с млякото, една от лъжиците захар и се оставя на топло за 15 мин да шупне.

Пресяваме брашното със солта, добавяме мекото масло и с вилица го втриваме, докато се образуват трохи. Добавяме захарта и разбъркваме, след това маята.

Замесваме меко и еластично тесто за понички. Покриваме с кърпа или стреч и оставяме на топло за около 1 час и 30 мин. Готовото тесто, без да премесваме, разточваме с дебелина 1 см.

Изрязваме поничките с дупка (аз използвах чаша и накрайник от пош за малките дупки). Нареждаме ги върху хартия за печене, покриваме ги и ги оставяме за 30 мин на топло.

Загряваме олио (маслена баня) в тенджера с дълбоко дъно и пържим за 30-40 секунди от едната и от другата страна (стават много бързо, така че внимавайте).

Нареждаме пухкавите донъти върху хартия, която да попие излишната мазнина.

За глазурата начупете шоколада в купа сложете и маслото и на водна баня го разтопете. Щом се разтопи добавете гореща вода и бъркайте, докато получите консистенция на лъскава гъста каша.

Ако желаете, разделете шоколада в 2-3 купички и оцветете с различни сладкарски боички.

Докато е още топъл, топнете най-вкусните донати и ги сложете върху решетка да се охлаждат.

Поръсете поничките с шоколад, докато шоколадът не е стегнал, с перли, звездички, коксови стърготини или каквото ви хрумне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Мастър Шеф
Мастър Шеф
Изглеждат прекрасно!
13.10.2024 13:28
Анонимен
Анонимен
А това яйчице, което отделих да се затопля, къде се слага??
22.10.2022 21:45
Александър Крачунов
Александър Крачунов
Всичко много хубаво но не разбрах яйцето кога се слага?
16.05.2020 11:29
Н.Акифова
Н.Акифова
Много оригинални изглеждат. Браво
27.03.2020 11:29
1
Покажи всички подкоментари
Алекс _Ив
Алекс _Ив
Цветни пролетни понички, браво!
27.03.2020 07:27
1
Покажи всички подкоментари