Големи сарми с кайма на фурна

26/03/2020
"Големи сарми с кайма за гладниците у дома "
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
7 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо301
  • Преглеждания за месеца83
  • Преглеждания за седмицата27
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена7

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зелето трябва да е добре втасало и листата да са меки, за да не се късат.

Отделят се цели листа, които се скъсат, може да се оформят и малки сармички.

Изрязва се твърдата част в основата на листото. Лукът се обелва и нарязва на ситно. Морковите се обелват и измиват. Настъргват се на едро ренде.

В голям тиган се слага повечко олио да загрее. Добавя се лукът с щипка захар, за да се запържи. Добавят се и морковите.

Добавя се каймата, да се запържи, като с бъркалката се раздробява на дребни парченца. Добавя се и оризът да се запържи. Добавя се топла вода.

Овкусява се със сол и черен пипер. Добавят се и чубрицата джоджена. Разбърква се. Оризът се оставя леко хрупкав, защото ще продължи да се готви във фурната.

Когато е готов оризът, се оставя леко да се охлади, за да не ни пари, докато оформяме големите сарми.

За големите сарми е по-удобно да се използва чиния за оформянето им. Взима се листо зеле. От по-широката част на листото се слага от ориза и внимателно се завива сармата, като първо се загъва от двете страни навътре и се навива, така че да не излиза ориз.

Така се повтаря, докато всички сарми са готови. Нашите зелеви сарми се нареждат в тава една до друга.

Слага се 1 пръст вода и малко олио и се слагат във фурната да се досготвят.

Когато големи сарми с кайма на фурна са готови от едната страна, по желание може да се обърнат.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар