Начин на приготвяне
Зелето трябва да е добре втасало и листата да са меки, за да не се късат.
Отделят се цели листа, които се скъсат, може да се оформят и малки сармички.
Изрязва се твърдата част в основата на листото. Лукът се обелва и нарязва на ситно. Морковите се обелват и измиват. Настъргват се на едро ренде.
В голям тиган се слага повечко олио да загрее. Добавя се лукът с щипка захар, за да се запържи. Добавят се и морковите.
Добавя се каймата, да се запържи, като с бъркалката се раздробява на дребни парченца. Добавя се и оризът да се запържи. Добавя се топла вода.
Овкусява се със сол и черен пипер. Добавят се и чубрицата джоджена. Разбърква се. Оризът се оставя леко хрупкав, защото ще продължи да се готви във фурната.
Когато е готов оризът, се оставя леко да се охлади, за да не ни пари, докато оформяме големите сарми.
За големите сарми е по-удобно да се използва чиния за оформянето им. Взима се листо зеле. От по-широката част на листото се слага от ориза и внимателно се завива сармата, като първо се загъва от двете страни навътре и се навива, така че да не излиза ориз.
Така се повтаря, докато всички сарми са готови. Нашите зелеви сарми се нареждат в тава една до друга.
Слага се 1 пръст вода и малко олио и се слагат във фурната да се досготвят.
Когато големи сарми с кайма на фурна са готови от едната страна, по желание може да се обърнат.