Начин на приготвяне
Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Оризът се измива до бистра вода.
Доматите се измиват и настъргват на ренде.
Олиото се изсипва в уок тиган и се загрява.
След като се загрее, се прибавя нарязаният лук и се запържва на средна степен до златисто, след което се прибавя оризът.
Оризът се запържва 5 мин при постоянно бъркане, след което се прибавят настърганите домати, топлата вода и червеният пипер.
Вари се на слаб огън с постоянно бъркане, докато оризът поеме водата, след което се сваля от котлона.
Прибавя се чубрицата и подправката Бахарат.
Разбърква се много добре и се оставя да се охлади.
В тавата, в която ще се пекат сармите, се нареждат на дъното три зелеви листа.
Във всяко зелево листо се слага плънка и се навива сарма, която се нарежда в тавата върху листата.
В тавата с навитите зелеви сарми се прибавя 2 л топла вода.
Пекат се големи зелеви сарми с бахарат 60 мин в предварително загрята фурна на 220 °C.