Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Сарми»Големи зелеви сарми с бахарат

Големи зелеви сарми с бахарат

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Големи зелеви сарми с бахарат
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
02/09/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
8
"Задължителни за изпробване са тези големи зелеви сарми с бахарат - напълно постни и много вкусни"

Необходими Продукти

  • лук - 2 бр.
  • ориз балдо - 500 г
  • топла вода - 500 мл
  • домати - 3 бр.
  • зелеви листа - 18 бр.
  • чубрица - 3 щипки
  • подправки бахарат - 1/2 ч.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.

Оризът се измива до бистра вода.

Доматите се измиват и настъргват на ренде.

Олиото се изсипва в уок тиган и се загрява.

След като се загрее, се прибавя нарязаният лук и се запържва на средна степен до златисто, след което се прибавя оризът.

Оризът се запържва 5 мин при постоянно бъркане, след което се прибавят настърганите домати, топлата вода и червеният пипер.

Вари се на слаб огън с постоянно бъркане, докато оризът поеме водата, след което се сваля от котлона.

Прибавя се чубрицата и подправката Бахарат.

Разбърква се много добре и се оставя да се охлади.

В тавата, в която ще се пекат сармите, се нареждат на дъното три зелеви листа.

Във всяко зелево листо се слага плънка и се навива сарма, която се нарежда в тавата върху листата.

В тавата с навитите зелеви сарми се прибавя 2 л топла вода.

Пекат се големи зелеви сарми с бахарат 60 мин в предварително загрята фурна на 220 °C.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: